fbpx
Select Page

Prozori i vrata obično su dio našeg doma koji dolazi ‘u paketu’ s kupovinom ili nasljedstvom kuće/stana. Ipak, i prozori i vrata imaju svoj rok trajanja. Naravno, nećete imati potrebu mijenjati stolariju svake 3 godine, ali postoji nekoliko signala koje nam stari prozori i vrata šalju kada više nisu u ‘top formi’:

1. OSJEĆATE PROPUH

Ako u vaš dom ulazi hladan zrak zimi ili topli zrak ljeti, vrijeme je da nešto poduzmete. Iako možda vaši stari prozori i vrata imaju onaj posebni rustikalni ‘štih’, jeste li spremni zbog toga žrtvovati vašu komociju, a na kraju i cijenu grijanja?

Možda se sad ne čini tako, ali i mali propuh dugoročno može imati veliki utjecaj na visinu vaših računa za grijanje ili hlađenje. Iako ovaj problem kratkoročno možete riješiti zapunjavanjem praznina između okvira prozora i zidova, dugoročno bi ipak trebali uzeti u obzir i opciju zamjene kompletne stolarije novom, tehnološki naprednijom PVC ili ALU stolarijom.

2. BOJA SE POČELA LJUŠTITI I OTPADATI

Prozor se najprije počne trošiti u donjem dijelu okvira. Ako se s vaših starih prozora ili vrata guli boja, a drvo je počelo pucati, riskirate da u njih uđe vlaga i da drvo počne trunuti.

Ovom problemu kratkoročno možete doskočiti nanošenjem novog zaštitnog sloja boje i laka.

Ipak, postoji i drugo rješenje, koje ne zahtijeva velike akcije održavanja prozora i vrata svakih nekoliko godina – zamjena stare stolarije novim PVC ili ALU prozorima i vratima. PVC i ALU stolarija zahtjeva minimalan trud oko održavanja, a energetski je neusporedivo učinkovitija od vaših starih prozora i vrata.

3. TEŠKO SE OTVARAJU, ZATVARAJU I ZAKLJUČAVAJU

Prozori koji se teško otvaraju i zatvaraju potencijani su rizik u Vašem kućanstvu, pogotovo u izvanrednim slučajevima, kao što su elementarne nepogode (požar, poplava…). Osim toga, ako ne možete zaključati prozore, riskirate i ulazak nepozvanih gostiju u vaš dom.

Prozori i vrata trebali bi se otvarati, zatvarati i zaključavati s lakoćom. Ako to kod vas nije slučaj, razmislite o zamjeni stolarije novom, i kontaktirajte nas. Rado ćemo Vas posavjetovati i zajedno naći najbolji izbor novih i sigurnih PVC ili ALU prozora za Vaš dom.

4. IZMEĐU STAKALA SE KONDENZIRA VLAGA

Prozori se obično sastoje od dva ili tri stakla između kojih se nalazi sloj zraka, koji služi kao izolator. Ako primjetite kondenzaciju između stakala, znači da Vaši prozori više nisu dobar izolator topline.

Nove generacije prozora s low-e staklom, između stakala punjene su argonom, koji slabije provodi toplinu od zraka, što povećava izolacijska svojstva Iveta PVC i ALU prozora i vrata. Osim toga, low e staklo (staklo niske emisije) omogućuje zadržavanje topline unutar prostorije i smanjuje toplinske gubitke i do 70% u odnosu na obična stakla.

5. RAČUNI ZA GRIJANJE SU PRILIČNO VISOKI

Energetski neučinkoviti prozori i vrata dovode do velikih gubitaka energije, što se posebno osjeti na visini računa za grijanje. Zamjenom starih s novim, energetski učinkovitim PVC ili ALU prozorima i vratima, dugoročno ćete uštedjeti. Zahvaljujući boljim izolacijskim svojstvima, novi prozori i vrata smanjit će vaše račune za grijanje i nakon nekog vremena ‘sami sebe otplatiti’.

6. VAŠI PROZORI I VRATA VIŠE NISU ‘OKU UGODNI’

I na kraju, ali ne manje važna, estetika. Budimo realni, ako su vaši prozori i vrata napukli, ‘pohabani’ i ne izgledaju baš reprezentativno, možda je vrijeme da ih zamijenite. Novi prozori i vrata mogu vam pomoći da svakodnevnu prostoriju pretvorite u omiljenu prostoriju za boravak.

ALUMINA RS

PREUZMITE KATALOG VRATA

ALUMINA Fabrika Prozora i Vrata

You have Successfully Subscribed!

Preuzmi Kupon za Popust

Preuzmi Kupon za Popust

Kupon kod Vam je poslan na mail ili broj telefona. Prilikom kupovine odštampajte kupon kod i pokažite ga prodajnom osoblju.